Revoluționarul Lorin Fortuna a încetat din viață

Data: 25 noiembrie 2016

Revoluționarul Lorin Fortuna a încetat din viață

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 anunță cu profund regret că, azi, 25 noiembrie 2016, revoluționarul Lorin Fortuna a încetat din viață.

Lorin Fortuna a fost liderul Revoluției de la Timișoara, devenind în 20 decembrie 1989 președintele Frontului Democratic Român – primul partid antitotalitar din România.

Erou al Revoluției, s-a numărat printre cei care au avut curajul de a se împotrivi regimului comunist în Decembrie 1989, rostind primul discurs din Balconul Operei din Timișoara: „…Mă numesc Ioan Lorin Fortuna, sunt cadru didactic la Institutul Politehnic din Timişoara şi vreau să vă spun că pentru mine cale de întoarcere nu există, că, adică, am hotărît să lupt pentru ca jertfele celor care au murit în Timişoara între 16-20 decembrie, rănile celor care au fost împușcați, suferințele celor arestați, implicarea noastră de acum, să nu fie inutile. De aceea vă propun să constituim un partid politic, să organizăm revolta în mod temeinic, să-i conferim forța datorită căreia puterea comunistă să se simtă obligată să ne considere partener de dialog, nu masă de manevră”. (Titus Suciu „Adevărul traversează întristat timpul”).

În 2004 a devenit membru al Colegiului Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Membrii Colegiului Național și angajații Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 transmit sincere condoleanţe familiei şi camarazilor săi din Revoluție. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Autor: Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989