Masa Rotundă Brașov, joi, 9 noiembrie 2017

Data: 9 noiembrie 2017

Joi 9 noiembrie 2017, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 a găzduit în Sala Liviu Corneliu Babeș masa rotundă cu tema „Revolta brașovenilor din 15 noiembrie 1987”- semnalul crizei ireversibile a regimului comunist.

            Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Ion Calafeteanu și s-a desfășurat în prezența participantului la revoltă Mircea Sevaciuc, doamnei Mariana Buceanu ‒ fiica unui participant la revoltă, coordonatorului Centrului Regional de Comunicare și Cercetare Brașov ’89,  scriitorul Mircea Brenciu, directorului general, Claudiu Iordache și a istoricilor IRRD.

            Acțiunea a debutat cu o scurta prezentare a istoricului Alexandru Micu privind momentele trăite de Mircea Sevaciuc în 15 noiembrie 1987.

            Mircea Sevaciuc a relatat firul evenimentelor de acum 30 de ani de la Brașov, încercările prin care a trecut, împreună cu ceilalți protestatari, în timpul anchetei securității și a procesului sumar în urma caruia au fost condamnați, precum și perioada de aproape doi ani de domiciliu forțat la Rădăuți. De asemenea, acesta a citit un mesaj din partea Grupului Zărnești.

            Mircea Brenciu a făcut o scurtă descriere a atmosferei sumbre din orasul de la poalele Tâmpei în ultimii ani ai regimului comunist și a citit un comunicat din partea președintelui ALRUE ”Brașov – Decembrie 1989”, Vasile Mardare.

            Mariana Buceanu a citit un articol al Monicăi Lovinescu ce prezenta suferința și decesul mamei scriitoarei în închisorile comuniste.

La finalul întâlnirii invitații au răspuns întrebărilor adresate de istoricii institutului, prezenți la eveniment.

Autor: Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989