Telefon / Fax – 021 311 99 80, 021 311 87 06

Publicații

EDITURA IRRD

Redacție și echipă

Director: Constantin HLIHOR
Redactor-șef: Viorel DOMENICO
Secretar general de redacție: Elena DIACONU
Redactor: Sorin STAICU
Tehnoredactor: Alina VLĂSCEANU

Prof. univ. dr. Aurel Romilă

Raportat la propria mea experiență, fenomenul revoluționar din decembrie 1989 a reprezentat un moment de eliberare, șansa unui nou viitor – dorit de noi toți. Când am auzit primele zvonuri despre revolta românilor împotriva sistemului mi s-a părut că trăiesc ceva apocaliptic, supranatural. Cei aproape șapte ani de izolare și de frică nu au reușit să-mi ia și speranța într-o soartă mai bună! Revoluția a reprezentat o experiență unică în viața mea.

Octavian Paler

Revoluţia română a spulberat şi limitele singurătăţii mele. M-a scos în stradă. M-a obligat să merg în Piaţa Universităţii, să mă ruşinez de prejudecăţile mele, să mă uit la tinerii care înfruntau acolo gloanţele şi să mă întreb: cum am putut, Doamne, să cred că suntem un popor condamnat să rabde? Cum am putut să cred că tinerii din România n-au nici un ideal? Şi ce frumoase perspective deschisese României revoluţia! Revoluţia noastră însângerată şi pură. Am dat martiri în câteva zile pentru o istorie întreagă, dar n-am avut se pare norocul ca sacrificiul lor să fie înţeles şi respectat…

Emil Cioran

Dacă aţi putea semna o operă dintre cele pe care le admiraţi, pe care aţi alege-o? Pe cea a unuia din acei inşi care au trăit plini de speranţă o revoluţie, iar apoi au fost decepţionaţi de ea!

Memoria răului, ispita binelui - Tzvetan Todorov

Prin memorial li se restituie dispăruţilor demnitatea umană. Viaţa a pierdut în faţa morţii, dar memoria câştigă în lupta ei împotriva neantului.

Francis Fukuyama

Situaţiile revoluţionare nu apar fără ca cel puţin câţiva oameni să fie gata să‑şi rişte viaţa pentru o cauză! Revo­luţionarii care s‑au luptat cu securitatea lui Ceauşescu, studenţii chinezi care au stat în faţa tancurilor în Piaţa Tien‑an‑men, lituanienii care s‑au luptat cu Moscova, ruşii care şi‑au apărat parlamentul, au fost cei mai liberi şi de aceea cei mai umani dintre oameni. Dar când ei au reuşit, când în urma luptei lor s‑a format o societate stabilă, posibilităţile lor de a mai fi la fel de liberi ca în luptele revoluţionare au fost desfiinţate.

Back to Top